Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Εόρτασε η Παναγία του Ροδαρίου στην Ξυνάρα της Τήνου, 

Η Μητέρα όλων των εκκλησιών της εκκλησιαστικής επαρχίας 

της Καθολικής Αρχιεπισκοπής  

Νάξου  - Τήνου -  Άνδρου και Μυκόνου

Μητρόπολης  Παντός  Αιγαίου.

Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 η πανήγυρη της Παναγίας του Ροδαρίου στον  Μητροπολιτικό μας Ναό στην Ξυνάρα της Τήνου. 
Στο αρχιερατικό συλλείτουργο προΐστατο ο  Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου Σεβασμιότατος π. Νικόλαος καθώς παρόντες ήταν και όλοι οι Ιερείς της Τήνου. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με την πανήγυρη της Παναγίας, ξεκίνησε και το νέο ποιμαντικό έτος. Επίσης ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος  κ.κ. Νικόλαος κήρυξε την έναρξη του Έτους της Πίστεως στην εκκλησιαστική μας επαρχία και ζήτησε από τον Κύριο να αυξήσει την πίστη μας.  


Στο λόγο του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην εορτή της Παναγίας και στον προγραμματισμό του νέου Εκκλησιαστικού Έτους που άρχισε, αλλά και στις εκδηλώσεις και στις τελετές που  θα γίνουν με αφορμή του "Έτους της Πίστεως" αρχής γενομένης αύριο στις 10.00 το πρωί στον Μοναστηριακό Ναό  του Αγ. Αντωνίου στην Παλλάδα στη Χώρα της Τήνου





Στην Τελετή παρέστησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ματθαίος Βίλας, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί & Τοπικοί Σύμβουλοι και ευλαβείς πιστοί από την πόλη και τα χωριά της Τήνου. 

Στο τέλος της Τελετής στο προαύλιο χώρο του Ναού, ο Δήμος Τήνου πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκόμενους, ενώ την τελετή κάλυψε η τηλεόραση ”Εξώμβουργο  tv” και τοπικά ηλεκτρονικά μέσα.









































































Επιμέλεια  Μάριος Φώσκολος.


Λίγα λόγια για την ιστορία της εορτής.



Η γιορτή της Παναγίας του Ροδαρίου

Η εορτή αυτή είναι εις ανάμνηση της νίκης των Χριστιανικών Δυνάμεων επί της πανίσχυρης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο Πατραϊκό κόλπο, στις 7 Οκτωβρίου 1571.
Η μάχη αυτή με πολλές απώλειες εκατέρωθεν, ήταν καθοριστική για την επιβίωση του Χριστιανισμού της Ευρώπης. Με παρακλήσεις και προσευχές των Χριστιανών της Δύσης ενώθηκαν οι Χριστιανικοί Λαοί και αντιμετώπισαν τους Οθωμανούς. 
Ο Πάπας  Πίος ο 5ος θέσπισε για τον λόγο αυτό την εορτή της Παναγίας της Νίκης. Στη συνέχεια ο διάδοχός του Πάπας Γρηγόριος ο 13ος μετονόμασε την εορτή, σε Εορτή της Παναγίας του Ροδαρίου.

Η Παναγία του Ροδαρίου  είναι ένας τίτλος, μια ονομασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Αειπάρθενου Μαρίας, σε σχέση με τη μέθοδο προσευχής γνωστή ως Ροδάριο,  του οποίου προέλευση έχει αποδοθεί σε μια εμφάνιση της Αειπάρθενου Μαρίας στον Άγιο Δομίνικο (St Dominic), το 1208 στην εκκλησία της Προυήλ (Prouille) στην Γαλλία.
 Το 1571, ο Πάπας Πίος ο 5ος (Ε') θέσπισε και καθιέρωσε την  «Παναγία της Νίκης» σαν ετήσια γιορτή για να τιμήσει την μνήμη της Νίκης της Ναυπάκτου (Lepanto). Η νίκη αποδόθηκε στην Παναγία, διότι εκείνη την ημέρα προσφέρθηκε μια λιτάνευση (θρησκευτική πομπή) του Ροδαρίου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη για την επιτυχία της αποστολής της Ιεράς Ενώσεως για να συγκρατήσει τις μουσουλμανικές δυνάμεις από την κατάκτηση της Δυτικής Ευρώπης.

 Η Ναυμαχία της Ναυπάχτου (Ιταλικά: Lepanto, Τουρκικά:İnebahtı) έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571, όταν και όπου ο στόλος της Ιεράς Ενώσεως (Holy League), ενός συνασπισμού της Ισπανίας (συμπεριλαμβανομένων των εδαφών της Νάπολης, Σικελίας και Σαρδηνίας), της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, του Παπάτου (υπό τον Πάπα Πιο Ε'), της Δημοκρατίας της Γένοβας, του Δουκάτου της Σαβοΐας, των ιπποτών Αγίου Ιωάννη και άλλων, νίκησαν αποφασιστικά τον κύριο στόλο των Οθωμανικών πολεμικών γαλέρων.
 Η πεντάωρη μάχη πολεμήθηκε στη βόρεια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου οι Οθωμανικές δυνάμεις οι οποίες έπλευσαν από δυτικά από το ναυτικό τους σταθμό στην Ναύπακτο συνάντησαν τις δυνάμεις της  Ιεράς Ενώσεως, οι οποίες είχαν προέλθει από το Μεσσήνη. Η νίκη έδωσε στην Ιερή Ένωση προσωρινό έλεγχο της Μεσογείου, προστάτευσε τη Ρώμη από την εισβολή και απέτρεψε τους Οθωμανούς από την περαιτέρω προέλαση τους στην Ευρώπη.

 Το 1573, ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος (ΙΓ') άλλαξε τον τίτλο αυτής της γιορτής σε «Γιορτή του Αγίου Ροδαρίου». Ο Πάπας Κλεμέντιος (Επιεικής) 12ος (ΙΒ) επέκτεινε την γιορτή στο Ρωμαιοκαθολικό Εορτολόγιο των Αγίων  και το 1716 όρισε την στην πρώτη Κυριακή τον Οκτώβριο, ως ημέρα εορτασμού. Ο Πάπας Πίος 10ος (Ι') άλλαξε την ημερομηνία και την καθιέρωσε στις 7 Οκτωβρίου το 1913.
 Το 1969, ο Πάπας Παύλος ο 6ος (ΣΤ') άλλαξε το όνομα της γιορτής σε: «Η γιορτή της Παναγίας του Ροδαρίου», ονομασία με την οποία και γιορτάζεται έως σήμερα.
 Η Παναγία του Ροδαρίου είναι η Προστάτιδα Άγία διάφορων περιοχών ανά το Παγκόσμιο και το όνομα «María del Rosario», Μαρία του Ροδαρίου, είναι ένα κοινό γυναικείο ισπανικό όνομα(που βραχύνεται στην καθομιλουμένη σε Ροζάριο). Το όνομα Ροζάριο χρησιμοποιείται επίσης ως ανδρικό όνομα στα ιταλικά.

Πηγή : http://news.karpasha.com
 
Top