Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Κουκουνάρι για αδυνάτισμα

«Κόβει» την όρεξη, δίνει ενέργεια, τονώνει τη libido και είναι καλό για την καρδιά.

Τι είναι:   Από τα πιο αντιπροσωπευτικά υλικά των Χριστουγέννων. 

Οι καρποί του πεύκου (κουκουναρόσποροι) καταναλώνονται ωμοί (σαν ξηροί καρποί) ή ψημένοι και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Παραδοσιακή ιατρική: 

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τους κουκουναρόσπορους πλούσια πηγή βιταμινών. 

Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, θεμελιωτή της Φαρμακολογίας, ήταν ιδανικοί για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. 
Στο Μεσαίωνα, τους αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες. Γι' αυτό και παρασκεύαζαν ένα είδος μπισκότου με κουκουναρόσπορους, που κατανάλωναν ως επιδόρπιο για ν' αυξήσουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις.

Τι υποστηρίζουν οι νέες έρευνες: Οι σπόροι κουκουναριών ενδέχεται να μειώνουν την όρεξη, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη. Οι ειδικοί χορήγησαν σε 18 παχύσαρκες γυναίκες κάψουλες με έλαιο από σπόρους κουκουναριού κορεάτικου πεύκου. 

Διαπίστωσαν πως διεγείρει την παραγωγή της χολεκυστοκινίνης (CCK) και του πεπτιδίου GLP-1 –δύο γαστρεντερικών ορμονών που στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Η αύξηση στην παραγωγή τους ήταν κατά 60% και 25% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν συνολική μείωση της όρεξης τουλάχιστον 29%, ενώ οι εθελόντριες προσέλαβαν 36% λιγότερη τροφή. Πάντως, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν η μακροχρόνια πρόσληψη κουκουναρόσπορων στο πλαίσιο μιας δίαιτας θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα. 

Για τι άλλο είναι ευεργετικό: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και Ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδάργυρου, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Προσοχή: Μην καταναλώνετε πολύ. Είναι πλούσιο σε θερμίδες.

Θα το βρείτε: Το ελληνικό ευδοκιμεί από Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Quick tip: Πότε είναι φρέσκος ο κουκουναρόσπορος; Όταν έχει ομοιόμορφο λευκό χρώμα. Φροντίστε, επίσης, να τον διατηρείτε στο ψυγείο, διότι διαφορετικά «αλλοιώνεται» εύκολα και παίρνει δυσάρεστη μυρωδιά. 
Όχι μόνο ο σπόρος... αλλά και ο φλοιός του πεύκου έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ρίξτε σε μια συσκευή διάχυσης 2-3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιό του. Ανακουφίζει από κρυολογήματα.

Πηγή : http://www.preventionmag.gr/default.php?pid=6&art_id=899
 
Top